sukcesy uczniów |
|
|
nasze projekty |
|
|
|
|
nasi partnerzy |
|
|
|
|
|
translate |
|
|
|
|
|
XII WOJEWÓDZKI KONKURS WIEDZY HOTELARSKIEJ
"Gość w sercu hotelarza"
8 kwietnia 2025 r. godz. 1000
ORGANIZATOR:

Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 - 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
WSPÓŁPRACA:

Best Western - Hotel Mariacki
ul. Mariacka 15
40-014 Katowice
bwmariacki.pl
|

Hotel Kotarz***
ul. Wyzwolenia 40
43-438 Brenna
kotarz.com
|
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
- mgr Emilia Lewandowska - lewandowska.emilia@zsgh.net.pl
- mgr Ilona Steczkiewicz - steczkiewicz.ilona@zsgh.net.pl
- mgr Krzysztof Brol - brol.krzysztof@zsgh.net.pl
Kartę zgłoszenia szkoły
do udziału w konkursie należy przesłać do 18 marca 2025 r. na adres szkoły, z dopiskiem: XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej
lub pocztą elektroniczną na adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Cele konkursu
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji Narodowej,
- kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy,
- stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań,
- prowadzenie współzawodnictwa między szkołami,
- integracja środowiska hotelarskiego,
- przygotowanie do egzaminu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa w ramach kwalifikacji HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz kwalifikacji HGT.06 - Realizacja usług w recepcji.
Warunki uczestnictwa
Uczestnikiem konkursu może być każdy uczeń klasy od drugiej do piątej technikum hotelarskiego. Konkurs jest dwuetapowy:
I etap - wewnątrzszkolny, w którym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie (szkoła macierzysta wyłoni zespół 2-osobowy do II etapu),
II etap - międzyszkolny.
Przebieg XII Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej
Konkurs przygotowuje i przeprowadza Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu, Hotel Best Western - Hotel Mariacki w Katowicach oraz Hotel Kotarz*** w Brennej. W konkursie biorą udział zespoły 2-osobowe.
I etap realizowany jest w szkołach kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Nauczyciele zawodu opracowują zadania (mogą być w formie testu) dla pierwszego etapu. Zestawy zadań dla II etapu opracowują nauczyciele przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu przy współpracy z zaproszonymi gośćmi z branży hotelarskiej.
Określają oni czas udzielania odpowiedzi i kryteria oceniania.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych kandydujących szkół wysyłają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu kartę zgłoszenia uczestników zakwalifikowanego do II etapu konkursu do 18 marca 2025 r.
Etap wewnątrzszkolny
- Szkolna komisja konkursowa I etapu powinna składać się z nauczycieli, których przedmioty obejmują swoim zakresem problematykę konkursu.
- Tematykę i sposób przeprowadzenia eliminacji szkolnych określają komisje szkolne w oparciu o elementy treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa 422402.
Do II etapu kwalifikuje się jeden zespół dwuosobowy z danej szkoły, wyłoniony w eliminacjach szkolnych. Uczniowie będą w zespołach
rozwiązywali większość konkurencji. W przypadku małej liczby zgłoszeń z jednej szkoły będzie można zgłosić drugi zespół. Informacja zostanie przesłana do szkół 19 marca 2025 r. pocztą elektroniczną.
Etap międzyszkolny
Konkurs odbędzie się 8 kwietnia 2025 r. o godz. 10:00 w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu, ul. Żeromskiego 26.
Komisję XII WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU WIEDZY HOTELARSKIEJ "Gość w sercu hotelarza" w II etapie tworzą:
- Pani Anna Chwałko - dyrektor regionalna IGHP na Śląsku i dyrektor generalna Best Western Hotel Mariacki oraz Browaru Mariacki w Katowicach,
- Pan Tomasz Antolak - dyrektor generalny Hotelu Kotarz*** w Brennej i właściciel firmy Hotel Expert Events,
- przedstawiciele firm sponsorujących nagrody w konkursie,
- zaproszeni goście z branży hotelarskiej,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu.
Etap ten składa się z części praktycznej, wyłaniającej zwycięzcę konkursu, w której będą oceniane:
- przygotowanie ulotki reklamowej hotelu w dniu konkursu (praca w programie CANVA), stanowiska komputerowe zapewnia organizator. Każdy zespół otrzyma login i hasło do indywidualnego konta w dniu konkursu, na czas trwania konkurencji i oceny pracy,
- obsługa gości przy recepcji w języku obcym,
- sporządzanie oficjalnych pism i dokumentów,
- Rozwiązywanie sytuacji problemowych w hotelu.
W przypadku uzyskania tej samej liczby punktów przez uczniów, komisja przeprowadzi dogrywkę w formie pytań testowych, losowanych przez uczestników konkursu.
Sponsorzy:
ZAPRASZAMY I ŻYCZYMY UCZESTNIKOM POWODZENIA
|
|
|
|
aktualna galeria |
|
|
|
spacer po ZSGH |
 |
|
strona zawodowa |
|
|
|
gazetka zsgh |
 |
|
office 365 |
 |
|
english films |
 |
|
hotspot zsgh |
 |
|
certyfikaty |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
biuletyn |
|
 |
|
rodo |
|
 |
|
twoje ip |
|
18.97.9.171 |
|
|