Spotkanie z absolwentką naszej szkoły Eweliną Brechbuhl | 16-04-2025 16:52:20 |
W dniu dzisiejszym klasy turystyczne miały okazję spotkać się z absolwentką naszej szkoły Eweliną Brechbuhl, która w chwili obecnej pracuje jako stewardessa w liniach lotniczych Eurowings. W trakcie spotkania Ewelina przedstawiła nam zasady rekrutacji na stanowisko stewardessy, jak wygląda proces szkolenia, jak wygląda jej praca od przysłowiowej "kuchni" oraz wady i zalety tego zawodu. Mieliśmy również okazję zadawać pytania naszej gościni jak i wykonać sobie pamiątkowe zdjęcie. To było bardzo pouczające i ciekawe spotkanie! |
 |
A. Dąbrowska-Hok |
XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej "Gość w sercu hotelarza" | 15-04-2025 22:00:04 |
W dniu 15.04.2025 odbył się XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarski, którego organizatorem jest nasza szkoła i nauczyciele przedmiotów zawodowych hotelarskich. Konkurs objął honorowym patronatem Prezydent miasta Bytom - Mariusz Wołosz oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Po raz kolejny mocno motywowali nas i służyli radą przy organizacji jak również zasiedli w jury: pani Anna Chwałko - dyrektor regionalna IGHP na Śląsku i dyrektor Hotelu Magnus Resort w Bystrej oraz pan Tomasz Antolak - dyrektor generalny Hotelu Kotarz w Brennej i właściciel firmy Hotel Expert Events. Swoją obecnością zaszczycił nas także absolwent naszej szkoły, pan Rafał Wiszowaty. Przygotował krótką pogadankę na temat: Gość tak właściwe dlaczego nie klient. Dzięki stałej współpracy ugościł uczestników konkursu i wszystkich zaangażowanych produktami degustacyjnymi od Ciacho bez cukru (trufle i ciastka) oraz od Herbaciarni Tea Room (liściasta wiosenna herbata).
W tym roku w konkursie wzięło udział 13 drużyn dwuosobowych ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Siemianowic Śląskich, Katowic, Zabrza, Tarnowskich Gór, Rybnika, Lublińca, Wadowic, Dąbrowy Górniczej, Zawiercia, Chorzowa, Mysłowic, Tychów i Bytomia. Naszą szkołę reprezentowały Julia Sobik i Matylda Foriasz z klasy 3H. Konkurs składał się z kilku konkurencji, podczas których uczniowie m [...pokaż więcej] |
I. Steczkiewicz, E. Lewandowska, K. Brol |
Laureaci konkursu fotograficznego | 14-04-2025 21:33:03 |
W poniedziałek 14.04.2025 r. Dyrektor naszej Szkoły uroczyście wręczył dyplomy oraz zgodnie z tematem konkursu po tabliczce czekolady Laureatom konkursu fotograficznego pt. Rozkoszuj się książką jak czekoladą. Na wyróżnienie spośród licznych prac zasłużyli:
- I miejsce - Wiktoria Rosiak z klasy 2T ex aequo Igor Grzelec z klasy 1HT
- II miejsce - Emilia Ligęza z klasy 2U ex aequo Oliwia Wąś z klasy 1HT
- III miejsce - Małgorzata Bełc z klasy 3U ex aequo Martyna Bujoczek z klasy 2U
- wyróżnienie zdobyli: Patrycja Adamczyk z klasy 5UHT, Volodymyr Falkov z klasy 3U, Martyna Helfeuer z klasy 5UHT, Zofia Hunger z klasy 3U, Emilia Mackiewicz z klasy 2C, Maksymilian Pałaszewski z klasy 5UHT, Nicole Piwowarska z klasy 2K, Marlena Szołtysek z klasy 2C oraz Vanessa Tomaszewska z klasy 5UHT.
Serdecznie gratuluję Zwycięzcom i dziękuję pozostałym uczniom za udział w konkursie.
|

|
Nauczyciel bibliotekarz |
Nocka klasy 1HT i 3U w szkole | 14-04-2025 21:19:36 |
Noc z 11 na 12 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 1HT i 3U spędzili w szkole na wspólnej integracji. Był to wspaniale spędzony czas na tańcach, śpiewach, różnego rodzaju grach, zwierzeniach i tajemniczych opowieściach. |
|
I. Steczkiewicz, E. Lewandowska |
Uczniowie ZSGH odwiedzili dzieci na oddziałach hematologii i onkologii w Zabrzu i Katowicach | 14-04-2025 21:09:32 |
W czwartek i piątek minionego tygodnia uczniowie naszej szkoły odwiedzili dzieci na oddziałach hematologii i onkologii w Zabrzu i Katowicach, które są pod opieką Fundacji Iskierka. Celem wizyty była wspólna zabawa i stworzenie miłej atmosfery dla pacjentów w okresie przedświątecznym. Podczas spotkań, dzieci, przy wsparciu Adama, Nicoli, Karoliny i Julii z klasy 1CK oraz nauczycieli, ozdabiały wielkanocne babeczki i ciasteczka. Kolorowe dekoracje dostarczyły radości i były okazją do rozwinięcie kreatywności. Uczennice Emilia i Martyna z klasy 2U dodatkowo umiliły czas dzieciom, organizując animacje z balonami, z których wykonywały różnorodne wzory, wzbudzając uśmiech i podziw małych wojowników. Działania te wniosły wiele pozytywnej energii i przyczyniły się do budowania ciepłych relacji między uczniami a dziećmi, pozostawiając niezapomniane wspomnienia zarówno wśród pacjentów, jak i odwiedzających. Spotkania te były dla nas również lekcją życia, podczas której zobaczyliśmy, że dzieci onkologiczne to prawdziwi bohaterowie, których siła, odwaga i niezłomność w walce z przeciwnościami losu są inspiracją dla nas wszystkich. Ich uśmiechy, mimo trudności, rozświetlają każde serce i przypominają, jak wielką moc mają nadzieja i determinacja. |
 |
Organizatorzy |
Konkurs „EKO SZEF” – DARY ZIEMI | 13-04-2025 08:33:17 |
Z okazji Dni Ziemi zapraszamy do udziału w konkursie „EKO SZEF” – DARY ZIEMI. Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem tego konkursu. |
REGULAMIN KONKURSU: „EKO SZEF” – Dary Ziemi
REGULAMIN KONKURSU: „EKO SZEF” – Dary Ziemi
I. CELE KONKURSU
- Pobudzanie i rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów.
- Doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie gastronomii.
- Inspirowanie uczniów do kreatywności i innowacyjności w zakresie tworzenia dań ekologicznych oraz pracy zespołowej.
- Promowanie zdrowego stylu życia i kultury żywienia.
II. WARUNKI I ZASADY UCZESTNICTWA
1. W konkursie mogą brać udział wszyscy chętni kucharze i cukiernicy z naszej szkoły.
2. W konkursie biorą udział ekipy dwuosobowe ( 2 osoby przygotowujące konkursowe potrawy oraz serwujące przygotowane potrawy komisji).
3. Każda grupa konkursowa pokrywa koszty wszystkich produktów użytych do wykonania potraw.
4. Zgłoszenia do konkursu przyjmują Organizatorzy. Zgłoszenia do konkursu należy dokonać do 23 kwietnia 2025r. na formularzu zgłoszeniowym.
5.W przypadku zgłoszenia się więcej niż 8 ekip Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do selekcji i decyzji o dopuszczeniu do udziału w konkursie.
III. REGUŁY PRZEPROWADZENIA KONKURSU
1. Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania danie główne oraz deser z wykorzystaniem w obydwu daniach buraka lub marchewki.
2. Uczestnicy samodzielnie planują i wykonują dania w określonym czasie.
3. Czas przygotowania od momentu wejścia do pracowni, do momentu ustawienia dwóch przygotowanych dań na ladzie ekspozycyjnej nie może przekroczyć 3 godzin, a prezentacja odbędzie się około godziny 15.00.
4. Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.
5. Wszystkie dania konkursowe muszą być wykonane wyłącznie z jadalnych produktów (mile widziane produkty ekologiczne) - dotyczy to również dekoracji.
6. Potrawy będą oceniane przez komisję konkursową według następujących kryteriów:
- smak i aromat potrawy (0-10pkt);
- kreatywność i oryginalność (0-5pkt);
- ilość zastosowanych w daniu produktów ekologicznych (0-5pkt);
- wygląd i estetyka podania (0-10pkt)
- organizacja pracy i higiena (0-5pkt)
7. Konkurs rozpocznie się o godzinie 12.00, każda ekipa konkursowa zgłasza się na stanowisko najpóźniej o godz. 11.45 w dniu 28 kwietnia 2025 r.
Uczestnicy konkursu gastronomicznego zobowiązują się do umieszczenia w karcie menu przygotowanych potraw szczegółowej informacji o potrawie oraz składnikach.
IV. NAGRODY
1. Komisja konkursowa dokona oceny i wyłoni laureatów konkursu.
2. Dla zwycięzców przeznaczone są nagrody rzeczowe.
3. Wszystkim uczestnikom zostaną rozdane pamiątkowe dyplomy oraz zostaną przyznane punkty dodatnie z zachowania.
V. ZAŁOŻENIA DODATKOWE
1. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany regulaminu.
2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji zdjęć potraw konkursowych oraz uczestników konkursu.
3. Wszystkie prace powinny być pomysłowe i bogate w formie, czysto i elegancko podane.
4. Wszystkie pytania dotyczące niewyszczególnionych spraw, a związane z organizacyjną stroną konkursu -prosimy kierować do koordynatorów konkursu Pani Małgorzaty Respondek lub Pani Justyny Komudy
ZAPRASZAMY! |
Organizatorzy |
Wycieczka do Budapesztu | 13-04-2025 08:24:16 |
Mamy kilka wolnych miejsc na październikową wycieczkę do Budapesztu! Do środy zbieramy chętnych uczestników. Informujemy, iż w przypadku nieuzbierania wymaganej liczby uczestników wycieczka zostanie odwołana bądź wzrośnie jej koszt jednostkowy. Wszelkich dodatkowych informacji udzielają Panie Aleksandra Dąbrowska-Hok oraz Anna Halama. |
|
A. Halama |
Sanepid – dzień otwarty i wykłady | 10-04-2025 16:17:44 |
Klasa 2K w dniu 08.04.2025 uczestniczyła w wykładach, w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytomiu. Na początku mogliśmy się przekonać o znaczeniu higieny w gastronomii i przemyśle spożywczym, poznać normy sanitarne, różnice między czyszczeniem a dezynfekcją. Następnie poznać rodzaje zanieczyszczeń wody, dopuszczalne ich stężenia i sposoby jej badania. Szczególnie interesujący był wykład pt. „Mikrobiologiczne zanieczyszczenia wody pitnej oraz zagrożenia dla zdrowia człowieka” Dowiedzieliśmy się o najczęściej spotykanych bakteriach występujących w wodzie i pokarmach takich jak: bakterie grupy coli, salmonella i legionella.
|
 |
G. Skorek |
Wyjście klasy 5UHT na bilard i kręgle | 09-04-2025 20:43:57 |
9 kwietnia 2025 roku klasa 5UHT wybrała się do Klubu Hologram w CH Agora na bilard i kręgle. To była dobra zabawa, zdrowa rywalizacja i ciekawe rozmowy. Droga młodzieży – dziękujemy Wam za obecność i bardzo dobrą atmosferę tego dnia, czas spędzony razem jest bezcenny… |
|
Wasi wychowawcy: J. Junkers i R. Majda |
Konferencja dotycząca branży hotelarskiej | 08-04-2025 19:59:06 |
W dniu 08.04.2025 r., w miejscowości Biedrzychowice (województwo dolnośląskie), odbyła się konferencja zatytułowana „Strategia Rozwoju Efektywnej Współpracy Przedsiębiorstw i Szkół Kształcących Zawodowo w Branży Hotelarskiej”. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele naszej instytucji – Witold Sbirenda oraz Krzysztof Brol. Konferencja miała na celu omówienie kierunków rozwoju współpracy między sektorem edukacyjnym a przedsiębiorstwami z branży hotelarskiej, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb rynku pracy oraz jakości kształcenia zawodowego. Podczas spotkania poruszono istotne kwestie związane z praktycznym przygotowaniem uczniów do zawodu, możliwością rozszerzenia oferty staży i praktyk zawodowych oraz budowaniem długofalowych partnerstw pomiędzy szkołami a hotelami i ośrodkami turystycznymi. Uczestnicy konferencji zgodnie podkreślali znaczenie ścisłej współpracy dla podniesienia standardów kształcenia i lepszego dopasowania kompetencji absolwentów do oczekiwań pracodawców.
|
Organizatorem Konferencji była Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego |
Dyrektor |
|