@zsghbytom
  • pic1
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic2
  • pic2
Do wakacji zostało już tylko 72 dni 
sukcesy uczniów
nasze projekty
nasi partnerzy
translate
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl



plan lekcji


dziennik

Spotkanie z absolwentką naszej szkoły Eweliną Brechbuhl16-04-2025 16:52:20
W dniu dzisiejszym klasy turystyczne miały okazję spotkać się z absolwentką naszej szkoły Eweliną Brechbuhl, która w chwili obecnej pracuje jako stewardessa w liniach lotniczych Eurowings. W trakcie spotkania Ewelina przedstawiła nam zasady rekrutacji na stanowisko stewardessy, jak wygląda proces szkolenia, jak wygląda jej praca od przysłowiowej "kuchni" oraz wady i zalety tego zawodu. Mieliśmy również okazję zadawać pytania naszej gościni jak i wykonać sobie pamiątkowe zdjęcie.
To było bardzo pouczające i ciekawe spotkanie!
Galeria
A. Dąbrowska-Hok    
XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej "Gość w sercu hotelarza"15-04-2025 22:00:04
W dniu 15.04.2025 odbył się XII Wojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarski, którego organizatorem jest nasza szkoła i nauczyciele przedmiotów zawodowych hotelarskich. Konkurs objął honorowym patronatem Prezydent miasta Bytom - Mariusz Wołosz oraz Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Po raz kolejny mocno motywowali nas i służyli radą przy organizacji jak również zasiedli w jury: pani Anna Chwałko - dyrektor regionalna IGHP na Śląsku i dyrektor Hotelu Magnus Resort w Bystrej oraz pan Tomasz Antolak - dyrektor generalny Hotelu Kotarz w Brennej i właściciel firmy Hotel Expert Events.
Swoją obecnością zaszczycił nas także absolwent naszej szkoły, pan
Rafał Wiszowaty. Przygotował krótką pogadankę na temat: Gość tak właściwe dlaczego nie klient. Dzięki stałej współpracy ugościł uczestników konkursu i wszystkich zaangażowanych produktami degustacyjnymi od Ciacho bez cukru (trufle i ciastka) oraz od Herbaciarni Tea Room (liściasta wiosenna herbata).

W tym roku w konkursie wzięło udział 13 drużyn dwuosobowych ze szkół kształcących w zawodzie technik hotelarstwa z Siemianowic Śląskich, Katowic, Zabrza, Tarnowskich Gór, Rybnika, Lublińca, Wadowic, Dąbrowy Górniczej, Zawiercia, Chorzowa, Mysłowic, Tychów i Bytomia. Naszą szkołę reprezentowały Julia Sobik i Matylda Foriasz z klasy 3H. Konkurs składał się z kilku konkurencji, podczas których uczniowie m [...pokaż więcej]
I. Steczkiewicz, E. Lewandowska, K. Brol    
Laureaci konkursu fotograficznego14-04-2025 21:33:03
W poniedziałek 14.04.2025 r. Dyrektor naszej Szkoły uroczyście wręczył dyplomy oraz zgodnie z tematem konkursu po tabliczce czekolady Laureatom konkursu fotograficznego pt. Rozkoszuj się książką jak czekoladą. Na wyróżnienie spośród licznych prac zasłużyli:
  • I miejsce - Wiktoria Rosiak z klasy 2T ex aequo Igor Grzelec z klasy 1HT
  • II miejsce - Emilia Ligęza z klasy 2U ex aequo Oliwia Wąś z klasy 1HT
  • III miejsce - Małgorzata Bełc z klasy 3U ex aequo Martyna Bujoczek z klasy 2U
  • wyróżnienie zdobyli: Patrycja Adamczyk z klasy 5UHT, Volodymyr Falkov z klasy 3U, Martyna Helfeuer z klasy 5UHT, Zofia Hunger z klasy 3U, Emilia Mackiewicz z klasy 2C, Maksymilian Pałaszewski z klasy 5UHT, Nicole Piwowarska z klasy 2K, Marlena Szołtysek z klasy 2C oraz Vanessa Tomaszewska z klasy 5UHT.
Serdecznie gratuluję Zwycięzcom i dziękuję pozostałym uczniom za udział w konkursie.
Galeria
Nauczyciel bibliotekarz    
Nocka klasy 1HT i 3U w szkole 14-04-2025 21:19:36
Noc z 11 na 12 kwietnia 2025 r. uczniowie klasy 1HT i 3U spędzili w szkole na wspólnej integracji. Był to wspaniale spędzony czas na tańcach, śpiewach, różnego rodzaju grach, zwierzeniach i tajemniczych opowieściach.
I. Steczkiewicz, E. Lewandowska    
Uczniowie ZSGH odwiedzili dzieci na oddziałach hematologii i onkologii w Zabrzu i Katowicach14-04-2025 21:09:32
W czwartek i piątek minionego tygodnia uczniowie naszej szkoły odwiedzili dzieci na oddziałach hematologii i onkologii w Zabrzu i Katowicach, które są pod opieką Fundacji Iskierka. Celem wizyty była wspólna zabawa i stworzenie miłej atmosfery dla pacjentów w okresie przedświątecznym. Podczas spotkań, dzieci, przy wsparciu Adama, Nicoli, Karoliny i Julii z klasy 1CK oraz nauczycieli, ozdabiały wielkanocne babeczki i ciasteczka. Kolorowe dekoracje dostarczyły radości i były okazją do rozwinięcie kreatywności. Uczennice Emilia i Martyna z klasy 2U dodatkowo umiliły czas dzieciom, organizując animacje z balonami, z których wykonywały różnorodne wzory, wzbudzając uśmiech i podziw małych wojowników. Działania te wniosły wiele pozytywnej energii i przyczyniły się do budowania ciepłych relacji między uczniami a dziećmi, pozostawiając niezapomniane wspomnienia zarówno wśród pacjentów, jak i odwiedzających. Spotkania te były dla nas również lekcją życia, podczas której zobaczyliśmy, że dzieci onkologiczne to prawdziwi bohaterowie, których siła, odwaga i niezłomność w walce z przeciwnościami losu są inspiracją dla nas wszystkich. Ich uśmiechy, mimo trudności, rozświetlają każde serce i przypominają, jak wielką moc mają nadzieja i determinacja.
Galeria
Organizatorzy    
Konkurs „EKO SZEF” – DARY ZIEMI13-04-2025 08:33:17
Z okazji Dni Ziemi zapraszamy do udziału w konkursie „EKO SZEF” – DARY ZIEMI. Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem tego konkursu.
REGULAMIN KONKURSU: „EKO SZEF” – Dary Ziemi

REGULAMIN KONKURSU: „EKO SZEF” – Dary Ziemi

I. CELE KONKURSU
- Pobudzanie i rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów.
- Doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie gastronomii.
- Inspirowanie uczniów do kreatywności i innowacyjności w zakresie tworzenia dań ekologicznych oraz pracy zespołowej.
- Promowanie zdrowego stylu życia i kultury żywienia.

II. WARUNKI I ZASADY UCZESTNICTWA
1. W konkursie mogą brać udział wszyscy chętni kucharze i cukiernicy z naszej szkoły.
2. W konkursie biorą udział ekipy dwuosobowe ( 2 osoby przygotowujące konkursowe potrawy oraz serwujące przygotowane potrawy komisji).
3. Każda grupa konkursowa pokrywa koszty wszystkich produktów użytych do wykonania potraw.
4. Zgłoszenia do konkursu przyjmują Organizatorzy. Zgłoszenia do konkursu należy dokonać do 23 kwietnia 2025r. na formularzu zgłoszeniowym.
5.W przypadku zgłoszenia się więcej niż 8 ekip Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do selekcji i decyzji o dopuszczeniu do udziału w konkursie.

III. REGUŁY PRZEPROWADZENIA KONKURSU
1. Każda ekipa konkursowa będzie miała do przygotowania danie główne oraz deser z wykorzystaniem w obydwu daniach buraka lub marchewki.
2. Uczestnicy samodzielnie planują i wykonują dania w określonym czasie.
3. Czas przygotowania od momentu wejścia do pracowni, do momentu ustawienia dwóch przygotowanych dań na ladzie ekspozycyjnej nie może przekroczyć 3 godzin, a prezentacja odbędzie się około godziny 15.00.
4. Wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.
5. Wszystkie dania konkursowe muszą być wykonane wyłącznie z jadalnych produktów (mile widziane produkty ekologiczne) - dotyczy to również dekoracji.
6. Potrawy będą oceniane przez komisję konkursową według następujących kryteriów:
- smak i aromat potrawy (0-10pkt);
- kreatywność i oryginalność (0-5pkt);
- ilość zastosowanych w daniu produktów ekologicznych (0-5pkt);
- wygląd i estetyka podania (0-10pkt)
- organizacja pracy i higiena (0-5pkt)
7. Konkurs rozpocznie się o godzinie 12.00, każda ekipa konkursowa zgłasza się na stanowisko najpóźniej o godz. 11.45 w dniu 28 kwietnia 2025 r.

Uczestnicy konkursu gastronomicznego zobowiązują się do umieszczenia w karcie menu przygotowanych potraw szczegółowej informacji o potrawie oraz składnikach.

IV. NAGRODY
1. Komisja konkursowa dokona oceny i wyłoni laureatów konkursu.
2. Dla zwycięzców przeznaczone są nagrody rzeczowe.
3. Wszystkim uczestnikom zostaną rozdane pamiątkowe dyplomy oraz zostaną przyznane punkty dodatnie z zachowania.

V. ZAŁOŻENIA DODATKOWE
1. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany regulaminu.
2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do publikacji zdjęć potraw konkursowych oraz uczestników konkursu.
3. Wszystkie prace powinny być pomysłowe i bogate w formie, czysto i elegancko podane.
4. Wszystkie pytania dotyczące niewyszczególnionych spraw, a związane z organizacyjną stroną konkursu -prosimy kierować do koordynatorów konkursu Pani Małgorzaty Respondek lub Pani Justyny Komudy

ZAPRASZAMY!
Organizatorzy    
Wycieczka do Budapesztu13-04-2025 08:24:16
Mamy kilka wolnych miejsc na październikową wycieczkę do Budapesztu! Do środy zbieramy chętnych uczestników. Informujemy, iż w przypadku nieuzbierania wymaganej liczby uczestników wycieczka zostanie odwołana bądź wzrośnie jej koszt jednostkowy. Wszelkich dodatkowych informacji udzielają Panie Aleksandra Dąbrowska-Hok oraz Anna Halama. 
A. Halama    
Sanepid – dzień otwarty i wykłady10-04-2025 16:17:44
Klasa 2K w dniu 08.04.2025 uczestniczyła w wykładach, w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytomiu. Na początku mogliśmy się przekonać o znaczeniu higieny w gastronomii i przemyśle spożywczym, poznać normy sanitarne, różnice między czyszczeniem a dezynfekcją. Następnie poznać rodzaje zanieczyszczeń wody, dopuszczalne ich stężenia i sposoby jej badania. Szczególnie interesujący był wykład pt. „Mikrobiologiczne zanieczyszczenia wody pitnej oraz zagrożenia dla zdrowia człowieka” Dowiedzieliśmy się o najczęściej spotykanych bakteriach występujących w wodzie i pokarmach takich jak: bakterie grupy coli, salmonella i legionella.
Galeria
G. Skorek    
Wyjście klasy 5UHT na bilard i kręgle09-04-2025 20:43:57
9 kwietnia 2025 roku klasa 5UHT wybrała się do Klubu Hologram w CH Agora na bilard i kręgle. To była dobra zabawa, zdrowa rywalizacja i ciekawe rozmowy. Droga młodzieży – dziękujemy Wam za obecność i bardzo dobrą atmosferę tego dnia, czas spędzony razem jest bezcenny…

Galeria
Wasi wychowawcy: J. Junkers i R. Majda    
Konferencja dotycząca branży hotelarskiej08-04-2025 19:59:06
W dniu 08.04.2025 r., w miejscowości Biedrzychowice (województwo dolnośląskie), odbyła się konferencja zatytułowana „Strategia Rozwoju Efektywnej Współpracy Przedsiębiorstw i Szkół Kształcących Zawodowo w Branży Hotelarskiej”. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele naszej instytucji – Witold Sbirenda oraz Krzysztof Brol. Konferencja miała na celu omówienie kierunków rozwoju współpracy między sektorem edukacyjnym a przedsiębiorstwami z branży hotelarskiej, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb rynku pracy oraz jakości kształcenia zawodowego.
Podczas spotkania poruszono istotne kwestie związane z praktycznym przygotowaniem uczniów do zawodu, możliwością rozszerzenia oferty staży i praktyk zawodowych oraz budowaniem długofalowych partnerstw pomiędzy szkołami a hotelami i ośrodkami turystycznymi. Uczestnicy konferencji zgodnie podkreślali znaczenie ścisłej współpracy dla podniesienia standardów kształcenia i lepszego dopasowania kompetencji absolwentów do oczekiwań pracodawców.
Organizatorem Konferencji była Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
Dyrektor    
Wszystkie newsy:
Wyszukiwanie:
..:: Konkurs Fotograficzny - 25-02-2019
..:: Spotkanie z Senatorem RP - 25-02-2019
..:: Maturzyści dla Kamila! - 25-02-2019
..:: Spotkanie dla rodziców i opiekunów - 19-02-2019
..:: Pokaz kuchni molekularnej - 10-02-2019
..:: Studniówka 2019! - 08-02-2019
..:: Dzień bezpiecznego Internetu - 07-02-2019
..:: Zakochaj się od pierwszej litery ;) - 07-02-2019
..:: Wręczenie zaświadczeń o ukończonym kursie wychowawcy wypoczynku (kolonijnego) - 06-02-2019
..:: Dzień Maturzysty w ZSGH - 05-02-2019
..:: VIII Warsztaty... Gastronomiczne... ale i Turystycznie - 05-02-2019
..:: Kurs wychowawcy kolonijnego (wypoczynku) - 03-02-2019
..:: Wycieczka klasy 2C na Burloch Arenę - 03-02-2019
..:: Konkurs "Pi-smak" - 02-02-2019
..:: Konkurs „Przygotuj bombowe smoothie” - 01-02-2019
..:: Konkurs nakrywania stołów na temat "Na europejskim stole, podróże kulinarne" - 01-02-2019
..:: Oferta pracy dla absolwentów - stanowisko - kucharz - 30-01-2019
..:: Kurs - wychowawca kolonijny (wypoczynku) - 29-01-2019
..:: Unijny Everest - konkurs - 29-01-2019
..:: Wycieczka 2019 - 29-01-2019
..:: Kolej na ferie! - 28-01-2019
..:: Kasze w wersji fit - 28-01-2019
..:: Dodatkowe zajęcia z chemii i biologii - 25-01-2019
..:: Próbne egzaminy zawodowe dla klas II - hotelarstwo i turystyka - 25-01-2019
..:: Kulinarna wizyta "Edterka" - 24-01-2019
..:: Mamy brązowy medal Mistrzostw Bytomia w piłce ręcznej!!! - 24-01-2019
..:: Zawód Dietetyk - wykład - 24-01-2019
..:: Kurs wychowawcy kolonijnego (wypoczynku) - 23-01-2019
..:: Wykład na temat hotelarstwa - 21-01-2019
..:: Zmiana terminu zajęć wyrównawczych z matematyki - 20-01-2019
..:: Nowy plan lekcji - 18-01-2019
..:: Kuchnia azjatycka w wersji fit - 18-01-2019
..:: Staż wakacyjny – praca na lato – Niemcy – restauracja nad morzem Bałtyckim niedaleko Lubeck - 18-01-2019
..:: Ranking średnich ocen oraz frekwencji ZSGH - 16-01-2019
..:: Zebrania z rodzicami - 16-01-2019
..:: Wycieczka przedmiotowa do Hotelu Courtyard by Marriott - 15-01-2019
..:: Mamy Wicemistrzostwo Bytomia w Piłce Ręcznej Dziewcząt! - 14-01-2019
..:: Egzamin zawodowy sesja czerwiec - lipiec 2019 - 14-01-2019
..:: Międzynarodowy Konkurs Plastyczny "Inne Spojrzenie" - 13-01-2019
..:: Ścieżki kariery w hotelarstwie - wykład - 11-01-2019
..:: Kurs wychowawcy kolonijnego (wypoczynku) - 10-01-2019
..:: Kamil Lisicki - prośba o pomoc - 08-01-2019
..:: VI Olimpiada Wiedzy o Turystyce - 08-01-2019
..:: Kurs wychowawcy kolonijnego - 07-01-2019
..:: XI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej - 07-01-2019
..:: Świąteczna akcja charytatywna klasy 4T2 - 05-01-2019
..:: Nowy plan lekcji - 04-01-2019
..:: Erasmus+ na Cypr - spotkanie dla uczestników stażu - 04-01-2019
..:: Wolne terminy na praktyki na Promach Unity Line - 04-01-2019
..:: Spotkanie informacyjne w sprawie staży wakacyjnych do Włoch - 04-01-2019
..:: Egzamin zawodowy - sesja styczeń 2019r. - 03-01-2019
..:: Zawody - Piłka ręczna - 02-01-2019
..:: Akcja charytatywna klasy 4H - 21-12-2018
..:: Świąteczna paczka klasy 3H - 21-12-2018
..:: Bytomska Wigilia 2018 - 20-12-2018
..:: Laureatka XVIII Wojewódzkiego Konkursu Plastycznego "Szopka Bożonarodzeniowa" - 20-12-2018
..:: Świąteczna akcja charytatywna klasy 2H - 20-12-2018
..:: Wycieczka klasy 1T2 do Wrocławia - 20-12-2018
..:: Zajęcia dodatkowe z biologii i chemii - 20-12-2018
..:: I Międzyszkolny konkurs wiedzy o turystyce - Nagroda Główna - 19-12-2018
..:: Wigilia szkolna w ZSGH - 12-12-2018
..:: Podziękowanie dla ZSGH za obsługę gastronomiczną - 18-12-2018
..:: Podziękowanie dla ZSGH Bytom - 17-12-2018
..:: Spotkanie dla rodziców i opiekunów - 17-12-2018
..:: Egzamin zawodowy - sesja styczeń - luty 2019 - 17-12-2018
..:: Zajęcia wyrównawcze z matematyki. Zmiana terminu. - 16-12-2018
..:: Ogłoszenie wyników rekrutacji - grupa 4 - 16-12-2018
..:: Stypendium Prezesa Rady Ministrów - 15-12-2018
..:: Nowy plan lekcji - 14-12-2018
..:: Noc filmowa w ZSGH - 13-12-2018
..:: Podziękowania - 12-12-2018
..:: Pokaz umiejętności zawodowej klasy 3T2 - 11-12-2018
..:: Zawsze można na Was liczyć - 11-12-2018
..:: Wycieczka przedmiotowa klasy 3U do Opery Śląskiej - 11-12-2018
..:: Święta - czas obdarowywania i dzielenia się... - 10-12-2018
..:: Kiermasz Charytatywny - 09-12-2018
..:: 10 grudnia - 09-12-2018
..:: Wicemistrzostwo Bytomia w rozgrywkach szkół średnich w piłce siatkowej dziewcząt - 07-12-2018
..:: Święta z książką - 05-12-2018
..:: I TY możesz zostać Świętym Mikołajem - 05-12-2018
..:: DZIEŃ ŚLĄSKI - 05-12-2018
..:: Konkurs Turystyczny „Marki Turystyczne Województwa Śląskiego” - 03-12-2018
..:: DZIYN ŚLONSKI - 02-12-2018
..:: Światowy Dzień AIDS - 01-12-2018
..:: Wojewódzki Konkurs - Szopki Bożonarodzeniowe - 30-11-2018
..:: Nagrodzone zdjęcia naszych Uczennic - 30-11-2018
..:: Wyniki Olimpiady ZUS - 30-11-2018
..:: Siatkówka dziewcząt - przechodzimy do finałów - 30-11-2018
..:: Obsługa gastronomiczna w SP nr 16 - 29-11-2018
..:: Podziękowania - 28-11-2018
..:: GIRLS POWER – czyli pływaczki ZSGH w akcji - 28-11-2018
..:: Fotomatura z Dziennikiem Zachodnim - 28-11-2018
..:: Wyprawka Szkolna - 27-11-2018
..:: Obsługa Barbórki w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu - 27-11-2018
..:: Olimpiada "Warto wiedzieć więcej o ubezpieczeniach społecznych" - 26-11-2018
..:: Upowszechnienie Projektu Erasmus+ - 26-11-2018
..:: Wycieczka 2019 - 25-11-2018
..:: Kiermasz Charytatywny - 25-11-2018
..:: Rekrutacja do Projektu na Cypr - Erasmus+ - 23-11-2018
..:: Warsztaty kulinarne dla przedszkolaków - 23-11-2018
aktualna galeria
spacer po ZSGH
strona zawodowa
gazetka zsgh
office 365
english films
hotspot zsgh
certyfikaty
biuletyn
rodo
twoje ip
18.97.14.83
 Copyright® ZSGH Bytom
 Design by Olin
Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 45224930 razy.
Obecnie: 50 gości online 
wróć do górę