Podpisanie porozumienia z firmą Selgros cash&carry
W dniu 28.03.2023 r. zostało podpisane porozumienie między firmą Transgourmet Polska sp. z o.o. a naszą szkołą. Podpisanie
tego porozumienia da nam możliwości większej współpracy z firmą Selgros cash&carry.
W ramach zawartej umowy, firma Selgros będzie wspierała działania szkoły w zakresie kształcenia zawodowego, m.in. poprzez organizację szkoleń w Instytucie Kulinarnym Transgourmet, pomoc w przygotowaniach do konkursów kulinarnych.
Podpisanie porozumiena - Bytomski projekt To Be Free
w dniu 3.04.2017 r. zostało podpisane porozumienie o współpracy między władzami bytomskiego zakładu karnego a dyrektorami bytomski szkół.
Głównym założeniem programu "To Be Free" jest pokazanie bytomskiej młodzieży i uświadomienie jej, jak cienka jest często
granica między życiem na wolności, a przebywaniu w zamknięciu. W programie "To Be Free" udział wezmą uczniowie naszej szkoły
oraz uczniowie innych bytomskich szkół. Młodzi bytomianie będą mieli okazję zobaczyć, jak wygląda prawdziwa więzienna codzienność,
izolacja społeczna, poznać świadectwa osadzonych i zweryfikować swoją wiedzę na ten temat.
Te nietypowe lekcje prowadzić będą funkcjonariusze bytomskiego aresztu w ramach godzin wychowawczych w szkołach, jak też na
terenie aresztu przy ul. Wrocławskiej 4, gdzie uczestnicy będą mogli zobaczyć oddział mieszkalny, szpitalny itd.
Podpisanie porozumienia między ZSGH a firmą Kulinaria S.A. w Tychach
W dniu 18.11.2014r. nastąpiło podpisane Porozumienie dotyczące współpracy pomiędzy Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
a Firmą Kulinaria S.A. w Tychach. W imieniu firmy Kulinaria i szkoły Porozumienie podpisali: Prezes Zarządu Katarzyna Jakubczak
oraz Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu - mgr Witold Sbirenda.
Porozumienie ma na celu tworzenie warunków do wzajemnej współpracy, integracji środowiska szkolnego i pracowników firmy,
a także wzajemna promocja w kraju i za granicą.
Współpraca pracowników Firmy Kulinaria S.A. w Tychach z uczniami i nauczycielami Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu będzie
polegała na wzajemnym doradztwie między innymi w obszarach kształcenia i doskonalenia zawodowego oraz organizacji wspólnych przedsięwzięć takich, jak:
udostępnianie bazy naukowo – informacyjnej dla uczniów, zapewnienie uczniom możliwości uczestniczenia w pokazach, warsztatach, szkoleniach.
Podpisanie porozumienia między ZSGH w Bytomiu a WSHE w Łodzi
W dniu 18 lutego 2009r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu miało miejsce
podpisanie Porozumienia pomiędzy Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
a Wyższą Szkołą Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi, Wydział Zamiejscowy w Bytomiu.
W imieniu uczelni i szkoły Porozumienie podpisali: Dziekan Wydziału Zamiejscowego w
Bytomiu - dr Maria Kopsztejn oraz Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Bytomiu- mgr Małgorzata Niewrzela.
Uroczystość zaszczycili swą obecnością między innymi: Zastępca Dyrektora Delegatury Kuratorium
Oświaty w Bytomiu - Mirosław Papiernik, Wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Bytomiu - Stefania Wawer,
Zastępca Naczelnika Wydziału Edukacji - Irena Wieczorek, Inspektor Wydziału Edukacji
Urzędu Miejskiego - Krzysztof Doliński, Naczelnik Wydziału Promocji i Informacji
w Bytomiu - Katarzyna Krzemińska-Kruczek, Radny Rady Miejskiej - Michał Bieda oraz
przedstawiciele Rady Rodziców ZSGH.
Podpisane porozumienie przewiduje współpracę miedzy dwoma instytucjami w bardzo szerokim zakresie,
między innymi udział uczniów i nauczycieli ZSGH w zajęciach oraz wykładach organizowanych przez
uczelnię, wzajemnym doradztwie obszarach: wymagania edukacyjne, zmiany, modyfikacje, tworzenie programów
nauczania, kształcenie i doskonalenie zawodowe; organizacji wspólnych przedsięwzięć. Podpisanie tego
porozumienia będzie w niedalekiej przyszłości owocowało wspólnymi działaniami w celu podnoszenia
jakości pracy obydwu instytucji.
Podczas uroczystości otwarto w szkole "jednostkę hotelarską", która będzie służyła klasom kształcącym
się w zawodzie: technik hotelarz jako jednostka dydaktyczna.
Warsztaty w Portugalii
W dniach 13-17 października 2008r. Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu
Małgorzata Niewrzela, nauczyciel zawodu Robert Majda oraz uczniowie Gabriel Jarzyna, Adam Skalski
i Artur Baran uczestniczyli w Międzynarodowych Warsztatach Gastronomicznych w Portugalii.
Organizatorem warsztatów była zaprzyjaźniona szkoła Escola Professional de Salvaterra de Magos.
W ramach warsztatów uczniowie przygotowali kolację dla 50 osób. Jako przystawkę zaserwowali
"Gruszkę na serku Rokpol", a jako danie główne "Polędwiczkę wieprzową na postumencie warzyw
grilowanych w asyście sosu pomidorowego". Dania te cieszyły się wielkim uznaniem konsumentów.
Podpisanie porozumienia między ZSGH w Bytomiu a GWSH w Katowicach.
W szkole z europejską perspektywą, jak mówią o Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu, miało miejsce
kolejne spektakularne wydarzenie. 28.05.2008 podpisano porozumienie o współpracy między
Zespołem Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu a Górnośląską Wyższą Szkołą Handlową im.
W. Korfantego w Katowicach.
Pod tym ważnym dla lokalnej społeczności dokumentem swoje podpisy złożyli:
Rektor Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej prof. dr hab. Krzysztof Szaflarski i Prodziekan wydziału
turystyki i promocji zdrowia Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej dr hab. Andrzej Misiołek, senator
Rzeczpospolitej oraz mgr Małgorzata Niewrzela, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.
Wśród zaproszonych na tę uroczystość gości byli między innymi: prezydent Bytomia Pani Halina Bieda,
wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty Janusz Mikrut, przewodnicząca Komisji Edukacji Urzędu Miejskiego
Pani Danuta Skalska,inspektor Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego Krzysztof Doliński, przedstawiciele Rady Miejskiej Bytomia.
Porozumienie między obiema szkołami przewiduje współpracę w szerokim zakresie, między innymi
udział uczniów ZSGH w seminariach naukowych, wykładach i innych zajęciach, organizowanych w katowickiej uczelni;
dostęp uczniów do uczelnianej biblioteki; wspólne prace nauczycieli i wykładowców nad programami nauczania, a
także możliwość uczestnictwa nauczycieli ZSGH w seminariach naukowych, organizowanych w GWSH. Porozumienie o
współpracy między obiema szkołami jest bardzo cenną i nowatorską inicjatywą, której efektem będzie na pewno
podniesienie poziomu i efektów kształcenia uczniów, przyszłych pracowników bytomskiego, polskiego,
europejskiego rynku pracy.
Danuta Domagalska, 28.05.2008.
aktualna galeria
spacer po ZSGH
strona zawodowa
gazetka zsgh
office 365
english films
hotspot zsgh
certyfikaty
biuletyn
rodo
twoje ip
3.143.218.143
Copyright® ZSGH Bytom Design by Olin
Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 41650167 razy.