NORDYCKIE KULINARIA jest to prestiżowa impreza organizowana po raz 8 przez miasta województwa śląskiego - Bytom, Katowice, Chorzów, Czeladź, Łazy, Mysłowice, Rybnik, Siemianowice Śl., Sosnowiec, Świętochłowice, Zabrze, Zawiercie. Jest to przegląd o charakterze konkursowym, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomiczno - usługowych z naszego województwa. Zadaniem każdej szkoły jest zaprezentowanie kuchni wylosowanego państwa skandynawskiego. W tym roku przegląd odbędzie się 13.10.2009r.
w Zespole Szkół Gastronomiczno - Usługowych w Chorzowie. Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu reprezentowali będą uczniowie Technikum Uzupełniającego nr 1: Jacek Waleryszek, Łukasz Śpiewak, Wojciech Śpiewak i Patryk Gruca. Uczniowie przygotowani zostali przez nauczycieli przedmiotów zawodowych Pana Marcina Klopa i Pana Krzysztofa Bielata oraz wspierani byli przez szefa renomowanych restauracji Pana Andrzeja Frycza, który jest mieszkańcem naszego miasta.
Nordyckim Kulinariom towarzyszą inne imprezy poświęcone krajom skandynawskim. Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Bytomiu jest organizatorem spotkania
z dr. Jakubem Morawcem z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Instytut Historii, który 23.10.2009 wygłosi wykład na temat Islandii „Kraina lodu i lawy”. W tym roku honorowy patronat nad imprezą objęli ambasadorzy państw skandynawskich oraz Marszałek Województwa Śląskiego.