Dnia 13 czerwca Częstochowska Organizacja Turystyczna zorganizowała IV edycję Festiwalu Sztuki Kulinarnej "ALEJA DOBREGO SMAKU". Jednym ze stałych punktów programu festiwalu, jak co roku był konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych województwa śląskiego. Naszą szkołę w tym konkursie reprezentowały dwie drużyny, których opiekunem był mgr inż. Robert Majda.
I zespół: Jacek Góra (1M); Krzysztof Sawicki (2K)
II zespół: Marek Damski (4T2); Szymon Niedziela (4T2)
Zmagania toczyły się w dwóch kategoriach - należało przygotować zarówno deser jak i danie główne, w ilości po 5 porcji, w czasie 1 godziny 50 minut. W trakcie zmagań kulinarnych odbywały się pokazy carvingu oraz pokazy kulinarne, w tym pokaz Roberta Sowy. Uczniowie (Szymon Niedziela oraz Marek Damski) zdobyli dwa pierwsze miejsca zarówno w kategorii "deser", jak i w kategorii "danie główne" - za które otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Drugi zespół zaprezentował się równie profesjonalnie, co w perspektywie niedalekiej przyszłości nastraja dużym optymizmem.
Potrawy konkursowe oceniane były przez profesjonalne jury:
- Wiesław Ambros - Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
- Paweł Antas - Szef Kuchni restauracji "Anatewka" w Łodzi.
- Andrzej Szuszkiewicz - Szef Kuchni hotelu "Mercure Patria" w Częstochowie.
- Juan Salvador Hernandez - Właściciel restauracji "Juan" w Częstochowie.