"Nowoczesne trendy i rozwiązania w usługach gastronomicznych"
Program praktyk i doskonalenia zawodowego w ramach projektu Agro na 6-tkę – programu doskonalenia zawodowego nauczycieli w Polsce.
W dynamicznie zmieniającej i rozwijającej się szkole, ważnym aspektem pracy kadry edukacyjnej jest stałe podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Nauczyciele naszej szkoły Danuta Pajestka i Iwona Bąbel (w roku szkolnym 2013/2014) oraz dyr. Beata Ochmańczyk i Małgorzata Muzyka (w roku szkolnym 2014/2015) uczestniczyli w projekcie "Agro na 6-tkę"- programie doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół w Polsce. Projekt współfinansowany był przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Program zrealizowany został przez Combidata Poland sp. z o.o w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007 -2013, Priorytet III "Wysoka jakość systemu oświaty" Działanie 3.4 "Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie".
Program doskonalenia zawodowego realizowany był w ciągu całego roku szkolnego i składał się z kilku etapów: 3-dniowych warsztatów przygotowujących do praktyk w przedsiębiorstwach, dwukrotnych 5-dniowych praktyk w przedsiębiorstwach gastronomicznych oraz z tygodniowego zagranicznego wyjazdu studyjnego.
W tym roku szkolnym nauczyciele Beata Ochmańczyk i Małgorzata Muzyka odbywały 5-dniowe praktyki w 4 gwiazdkowych hotelach w Polsce: Bukowy Park Medical Spa w Polanicy Zdrój www.bukowypark.pl i Narwil Conference & Spa w Serocku www.hotelnarvil.pl oraz uczestniczyły w wyjeździe studyjnym do Lloret de Mar w Hiszpanii.
W czasie praktyk realizowanych w restauracjach hotelowych nauczyciele mieli możliwość poznania nowych form organizacyjnych usług gastronomicznych. Poznali najnowsze trendy sporządzania i podawania potraw uczestnicząc w warsztatach, pokazach i pracując z najlepszymi kucharzami w Polsce m.in. z p. Witkiem Iwańskim, Adrianem Górnym i Krzysztofem Mielcarkiem.
Wyjazd studyjny obfitował w różnorodne zajęcia i projekty. Uczestnicy zwiedzili i uczestniczyli w prelekcjach i pokazach m.in. w katalońskim browarze Estrella Daam, fabryce czekolady Chocolates Simon Coli w Sant Sandurni koło Barcelony, najstarszym katalońskim targowisku, pokazie wykonania tradycyjnych hiszpańskich potraw w hotelu Samba i Surf Maar, odwiedzili kilka gospodarstw rolnych oraz wytwórnie hiszpańskich wędlin, przetworów mlecznych i owczych. Ponadto zostało podpisane .
Udział w szkoleniach międzynarodowych to ważny krok w modyfikacji warsztatu pracy i doskonaleniu metod pracy z młodzieżą. Aktualne uwarunkowania, potrzeby, perspektywy i kierunki rozwoju branży usług gastronomicznych wymuszają nieustające doskonalenie warsztatu pracy i aktualizację wiedzy branżowej. Kluczem do edukacyjnego i pedagogicznego sukcesu jest odpowiednio przygotowana kadra pedagogiczna, otwarta na zmiany, szukająca innowacji i nieustannie podnosząca swoje kompetencje. Istotna dla nauczycieli kształcenia praktycznego jest znajomość współczesnego rynku pracy w zakresie umiejętności poszukiwanych przez potencjalnych pracodawców oraz stosowanych przez nich technologii, sprzętów i rozwiązań organizacyjnych.
Krótka relacja z programu "Agro na 6-tkę" w galerii szkoły.