Zdrowe jedzenie to natura i tradycja, z okazji tegorocznych obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, zapraszamy uczniów naszej szkoły do wzięcia udziału w warsztatach Slow Foods, tematem przewodnim będzie staropolska kuchnia i jej własne wyroby masarskie.
Warsztaty przeprowadzone będą dla grupy 16 chętnych uczniów, którzy podzielą się na mniejsze czteroosobowe zespoły, każdy z zespołów będzie przygotowywał jeden z czterech rodzajów wędlin:
- Kiełbasa biała drobiowa
- Kiełbasa biała drobiowo – wieprzowa niedźwiedzia
- Kaszanka
- Kiełbasa biała drobiowa majerankowa z elementem wędzenia domowego
Zainteresowane zespoły czteroosobowe zapraszamy do zapisania się u Pani mgr inż. Danuty Pajestki do dnia 20 października. 25 października odbędzie się losowanie grup do produkcji wybranych wędlin.
Wylosowane grupy otrzymają kartki z zapotrzebowaniem na podstawowe składniki do produkcji wędlin, resztę zapewniają organizatorzy.
Zachęcamy do wspólnej nauki i zabawy.
Prowadzący warsztaty mgr inż. Dariusz Mączka i mgr inż. Danuta Pajetka
Każdy uczestnik warsztatów trzyma certyfikat uczestnictwa w warsztatach Slow Foods